Allergia

Allergia

Mi is az allergia?

Az allergia az immunrendszer egy túlzott reakciója olyan anyagokra, melyek normális körülmények között semmilyen reakciót nem váltanak ki a szervezet részéről.

Azokat az anyagokat, amelyek normál esetben nem váltanak, ki reakciós tüneteket allergéneknek nevezzük, ilyenek például a pollen, gyógyszerek, vegyszerek, állati szőrök, atkák, penész spórák, különböző állatok mérgei, mikroorganizmusok, élelmiszerek, nehézfémek stb.

Allergia tünetei:

Szerző: Kulcsár Antal

Küld be saját cikkedet allergia és illatallergi kategóriában.

Forrás: Wikipédia

Allergia

Az allergia egy görög eredetű szó jelentése „más hatás” ami jól tükrözi, milyen betegségről van szó. Az allergia nem más, mint az immunrendszer védekező rendszerének a zavara.

Ma már köztudott, hogy rengeteg dologra lehet allergiás az ember, legyen az növény, állat, étel, kozmetikum, gyógyszer.

Az egészen „apróbb” tünetektől mint például az orrfolyás, okozhat egészen súlyos tüneteket is ilyen lehet a fulladás ami akár az életet is veszélyeztetheti.
Ezért komolyan kell venni ha netán allergiás tüneteket fedezünk fel magunkon, bizonyos ételek, illatok, növények hatására.
Ajánlott ilyenkor felkeresni egy szakembert aki képes eligazítani bennünket, és rájönni a szervezetünkben gondot okozó probléma forrására.

Amikor úgy érezzük, hogy valami irritálja akár a bőrünket, nyálkahártyáinkat, bélrendszerünket érdemes végig latolgatni, hogy mit ettünk, kentünk az utóbbi időben magunkra, így egy lépéssel közelebb leszünk a megoldáshoz, és még a szakemberünknek is nagyon sokat tudunk ezzel segíteni.

Vannak kifejezetten allergén anyagok, melyek fel vannak tüntetve egyes termékek csomagolásán, SŐTT! sok étterem étlapján is van egy allergiát okozható lista az ételeket tekintve ezzel is segítve a nehéz helyzetben lévőket.
Életünket, mindennapjainkat elárasztja az allergia létezése.

Nézzük sorra milyen tüneteket észlelhetünk Önmagunkon allergia esetén!

Először is az általános tüneteket célszerű megismerni, és megtanulni különválasztani egy egyszerű náthát az allergiától.

 • tüsszögés, orrfolyás, orrdugulás – allergiás nátha (rhinitis) / szénanátha
 • szemviszketés, könnyezés, vörös szem – allergiás kötőhártya-gyulladás
 • nehézlégzés, köhögés, fulladás – allergiás asztma
 • bőrkiütés, ekcéma – ekcéma
 • csalánkiütés
 • hasi fájdalom, hasmenés, felszívódási zavar
 • anaphylaxiás sokk
 • szájnyálkahártya eltérések
 • és számtalan egyéb bizonytalan eredetű tünet

Mitől alakul ki az allergia?

Egy örök kérdés… Vajon mitől lesz valaki allergiás? A válasz sokszor életmódunkban és a túlzásba vitt dolgokban keresendő, habár mind a mai napig nem tudnak a szakemberek pontos indokot mondani.

Néhány rizikó tényezőt azért ismerjünk meg:

 • túlzásba vitt higiénia (ne kell mindig mindent fertőtleníteni!! különösen nem csecsemőknél!) – itt átestünk a ló túlsó felére:(
 • sok kipufogó gáz (autópálya mellett magasabb az allergia előfordulása)
 • sok magunkhoz vett kemikália
 • sok antibiotikum (a vastagbél és a bőr bélflórájának tönkretétele)
 • mozgáshiány
 • egészségtelen táplálkozás
 • fokozott stressz

Nos gondoljon mindenki a saját kis életvitelére. Ugye talál mindenki legalább 1 olyan tényezőt, ami hajlamosíthat valami féle allergia kialakulására?
Tekinthetünk akár úgy is az allergiára, mint egy vészcsengőre, amit a szervezetünk kongat meg, mert besokallt.
Ezúton bíztatnék mindenkit a jobb életvitelre!

Az allergia „sokszínűsége”

Allergiás nátha azaz rhinitis allergica

Az allergiás megbetegedésekben szenvedők leggyakoribb diagnózisa.
Ezek az emberek érzékenyek a pollenekre, penészre, porra. Ezek olyan apró kis részecskék, ami az orrukon keresztül a nyálkahártyát irritálja.

Hasonló tünetek lépnek fel, mint a náthánál, orrfolyás, orr viszketés, tüsszögés, szem könnyezése.
A tüneteket allergének váltják, ki mint pl: állati szőr, penész.
Az allergia ezen „részében szenvedők” egész évben érintettek, míg a köznép nyelvén szóló szénanáthások „csupán” szezonálisan érintettek. Ezek az egyének főként virágzó gyomokra, pollenekre érzékenyek.

Ételallergia

Az ételallergiások helyzete egy picit élettanilag összetettebb, mint az allergiás náthásoknak, ugyan is itt nem csupán az irritációról van szó, ami helyileg gondot okoz.
Ennél az allergiánál fő szerepet játszanak különféle enzimek és fehérjék, melyek kapcsolódása/emésztése nem lehetséges ezáltal a bontásuk sem.
Ilyen allergén ételek a tej, szója, liszt azaz glutén, zeller, eper, mandula, dió és még sorolhatnánk.
Az ételallergiások gyakran panaszkodhatnak hasmenésre, puffadásra.

Napallergia

Igen, jól olvassák.

Kialakulásának folyamata mind máig ismeretlen, de az bizonyos, hogy az erre hajlamosak az UV fényre érzékenyek, és ettől lesz észlelhető bőrükön elváltozás: piros foltok, viszketés, kiütések.

Latex-, gyümölcs- és zöldségallergia

Hogy említhetjük egy lapon a latexet, mint mesterséges anyagot, a gyümölcsöt és a zöldséget, ráadásul allergia címszó alatt?

Hogyan készül a latex? A gumifa nedvéből. Tehát a latex a gumifa nedvéből egyenesen a gumigyártás során kerül bele az adott termékbe. Csoportos megjelenése akkor jelentkezett, amikor a gumikesztyűk is elterjedtek világszerte. Komolyan kell vennünk ezt a fajta allergiát ugyan is a vérnyomás emelkedés, asztmás roham, bőrkiütések mellett anafilaxias sokkot is okozhat!

Ez az állapot beavatkozást igényel, ugyan is életveszélyes lehet!

Érdekes és figyelemre méltó dolog, hogy néhány gyümölcs – banán, kiwi, avokádó – igen csak növeli a latex iránti érzékenységet, ugyan is ezek a gyümölcsök közeli kapcsolatban állnak a gumifával.

Gyógyszer – és fémallergia

A fém allergiát illetően a főbb allergiát okozó anyagok: nikkel, króm, réz, amalgám.

Vélhetőleg a bizsuk elterjedésével vált ez a probléma globálissá.

Gyógyszer allergia

Maga a gyógyszer érzékenység nem ismeretlen fogalom sokunk számára. Egészségügyi intézményekben rendszerint az első kérdések között szerepel.

Néhány allergiás reakciót okozó gyógyszer: penicillin, algopyrin, augmentin

Keresztallergia

A keresztallergia esetén az allergiás betegnél megfigyelhető, hogy nem csak akkor allergiás, amikor az allergénje „szezonja” van, hanem köztes időkben is előfordul. Például egy parlagfűre allergiás egyén akár a görögdinnyiére is produkálhat tüneteket, még pedig azért mert szerkezetileg nagyon hasonló a két növény.

A keresztallergia tehát azt jelenti, hogy bizonyos anyagok képesek „utánozni” más anyagokat és az apró eltérések között a szervezetünk nem tud különbséget tenni.

Azok a betegek akik keresztallergiától szenvednek érdemes a kiváltó gyümölcsöt, zöldséget hőhatásnak kitenni, ugyan is az nagyban meg tudja változtatni a szerkezetét, és így általában el is vesztik allergén hatásukat.

Illatallergia

“Illatallergia a mai korunk egyik leggyakoribb érzékenysége embertársaink körében, és az érintettek számra egyre csak növekszik. Egyre több illatanyagot tartalmazó készítményt használunk Önmagunkon és környezetünkben is.”

Az illatallergiát bővebben az “illatallergia” menüpontban részletezzük.

Végső soron, sorolhatnánk még az allergia egyes ágait, fajtáit, ám ezzel a kis összefoglaló cikkel csupán egy rövid tájékoztatást szerettünk volna nyújtani. Aki érintett a témában annak kitartást kívánunk!

Aki csupán érdeklődésből olvasta el írásunkat annak pedig elég éberséget kívánunk ha netán jelentkezne egy-egy tünet!

Forrás:

http://christals.cafeblog.hu/2015/12/22/elni-szeretnenk-illatallergia-allergia-hipererzekenyseg-ne-vegyuk-felvallrol-az-allergiat-meg-akkor-sem-ha-a-tunetek-nem-okoznak-tul-nagy-gondot-mert-az-allergia-nem-gyogyul-meg-magatol-viszon/

http://www.egeszsegkalauz.hu/allergias-betegsegek/fontos-tudni-allergiatipusok-reszletesebben

https://www.allergiakozpont.hu/allergia/allergia-tunetei

https://www.claritine.hu/hu/allergiainfo/az-allergia-fajtai/

https://www.allegra.hu/az-allergia-es-tipusai/keresztallergiak/keresztallergiak

Vissza a lap tetejére.